feeder insider w/ Kitră [ro]

Kitră este Nicolae-Aurel Duță, artistul român cu pregătire formală și preocupări ieșite din cotidian este absolvent al Universității Naționale de Artă din București. Căutările lui l-au dus pe un traseu foarte puțin exersat de către artiștii locali, acela de creator de personaje, cu trăsături și caracteristici distincte, care pot exista atât ca reprezentări bi-dimensionale, dar și obiecte 3-d. Personajele lui au ajuns în cele mai interesante locuri și au populat medii variate de expunere, cum ar fi peretele de pe strada pictor Arthur Verona, desenat în timpul Street Delivery 2014, sau paginile 66-67; 297 ale cunoscutei enciclopedii Pictoplasma – Character Portraits [Berlin, Octombrie 2014], alături de designeri de personaje din întreaga lume. Kitră desenează și experimentează neîncetat astfel că, în 2010, el și colegul său, Titi Ciocan, au realizat primul art toy românesc, Sando by Eldercut™, o jucărie de 21 cm, care putea fi customizată și colecționată. Acum își lasă personajele să se dezvolte nestingherit iar ele apar pe hârtie, lemn sau prind forme fantastice, din rășină.

Kabinet este atelierul său, un shop și o galerie alternativă, spațiul care a găzduit Holy Fair în Decembrie 2014. Dacă vrei să intri în universul lui Kitră, deschide ochii mari când te plimbi prin București, anunță-ți vizita la Kabinet sau urmărește feeder pentru fi la curent cu expozițiile și proiectele sale.

Keywords: character design, urban toys, Kabinet, mural, line art, object

Hello, Kitră!

iată ce ar vrea să știe feeder despre tine:

(please, fill in the blanks)

A fost odată ca niciodată… nimic.

Iar acum… tot.

Privesc fără să… uit.

Urșii de pluș sunt… frumoși.

Kabinet, locul unde… te tratezi.

Mă relaxez atunci când… lucrez.

3 artiști ale căror lucrări îmi plac foarte mult:

Otto Zitko

barry mcgee

Barry McGee

Katharina Grosse: Just Two Of Us (Photo by James Ewing, courtesy of Johann König, Berlin and Public Art Fund NY)

Feeder: Salut, Nicu! Cum te-a găsit soarele, după lungi zile de absență, și ce mai faci în ultimul timp?

Kitră: Salut! M-a gasit la fel, neschimbat. „Ce mai fac” este o întrebare pe care mi-o pun și eu în ultimul timp. Nu știu ce fac, caut, mă caut, trăiesc, mai desenez, îmi mai fac planuri.

F: De când desenezi cu numele de Kitră și care este istoria din spatele acestei identități?

K: Sincer, nu știu exact de când desenez cu numele de Kitră, cred că sunt vreo 3 ani sau poate mai puțin. Înainte să dau admiterea la Facultatea de Arte din București, a trebuit sa strâng bani, lucram ca tâmplar PVC la Gealan, și din dorința mea aprigă de a intra la facultate am renunțat sa mai ies la bere cu prietenii mei, încercând să fac economie cât se poate de mult. Anumiți prieteni îmi spuneau că sunt chitră și mă întrebau de ce nu mai ies cu ei la bere, și uite așa au început să mă facă chitră. Faptul că am fost chitră, m-a ajutat sa devin Kitră.

KITRĂ quickie London

“[…] strada este ca un sketch book, unde vreau să văd cât mai multe schițe, desene, măzgăleli care să-mi dea energie […]”

F: Deși ești absolvent al Universității de Artă din București, departamentul Grafică, cu un background de graphic designer în publicitate, în artă ți-ai făcut numele în mare parte pe stradă. De ce ai ales acest mediu și ce te-a atras în spațiul public, încât ai schimbat confortul unei cariere tradiționale cu o căutare personală?

K: Nu am ales în mod special strada, în general aleg orice mediu care mă provoacă, care mă scoate din zona mea de confort și îmi dă ceva în schimb. Pentru mine strada este un mediu care îți oferă multe experiențe, canvas-uri goale, locuri speciale și reacții neașteptate.

KITRĂ x Titi

“Toate proiectele îmi sunt dragi, cred în toate, fie comerciale sau artistice, sunt eliberările mele, bune sau rele.”

F: Ai multe intervenții de street art în portofoliu: paste-ups, stickers, stencil-uri, personaje cu spray sau marker, iar peretele desenat de tine la Street Delivery 2014 este printre cele mai simpatice lucrări de pe străzile capitalei. Ce te-a ținut motivat în acest domeniu, în contextul în care Bucureștiul nu are prea mulți street artists activi, cu o activitate constantă?

K: Nu consider cam am multe intervenții, mi-aș dori să fiu mult mai activ. Pentru mine strada este ca un sketch book, unde vreau să văd cât mai multe schițe, desene, măzgăleli care să-mi dea energie și să mă facă să lucrez când ajung acasă. Îmi doresc să am cât mai multe lucrări în acest sketch book și să dau și eu energie la rândul meu altor oameni, cam asta mă ține motivat.

KITRĂ Dacia 1310

F: Cum ți-ai crescut personajele? Care a fost procesul stilistic, cum ai ajuns la formele pe care le abordezi acum și îți sunt caracteristice?

K: Personajele mele au crescut și cresc singure în continuare, natural. Și am inceput să observ tendința lor spre abstractizare, cred că vor încet-încet să se ascundă. Ajung la anumite forme aproape instinctiv, este un proces pe care nu am cum să-l explic, doar îl simt și-l fac.

KITRĂ don’t bother

F: Ai participat la diferite expoziții și evenimente (Lente, Subiectiv, Kabinet, Energiea, etc). Povestește-ne câte ceva despre cele mai dragi ție.

K: Toate proiectele îmi sunt dragi, cred în toate, fie comerciale sau artistice, sunt eliberările mele, bune sau rele. Unul dintre cele mai frumoase proiecte pot să spun că a fost Bank of Joy, pentru sediul central ING, unde am fost invitat să desenez pe niște pereți foarte mari, personajele mele jefuind banca lor de dulciuri și de bucurii.

“[…] ne-am apucat să transpunem personaje vectoriale în personaje din ipsos, și așa a pornit aventura noastră în lumea toy designului.”

F: Tocmai ai apărut în Pictoplasma – Character Portraits (2014), alături de nume foarte sonore în character design (Yomsnil, Brosmind, Tim Biskup, Brecht Vandenbroucke, Ted Parker). Cum s-a întâmplat și care sunt primele ecouri? Te-ai conectat cu artiștii cu care împarți paginile enciclopediei de personaje imaginare?

K: Este o onoare pentru mine să fiu în această carte alături de artiști foarte mari, consacrați, pe care îi urmăresc de foarte mulți ani. S-a întâmplat să primesc un email de la Peter Thaler, în care eram întrebat dacă vreau să fac parte din Pictoplasma – Character Portraits 2014, am spus „Da”, evident. Cu unii dintre artiști eram deja prieten, prietenii online unde mai schimbăm o vorbă două.

Pictoplasma – Character Portraits

F: Ești pasionat de character design. Care este diferența dintre a lucra pe o suprafață plană și customizarea unor sculpturi? Când și cum a venit decizia de a transpune reprezentările bi-dimensionale ale personajelor tale, în obiecte 3-D? Există un interes local pentru art toys sau, altfel spus, există colecționari?

K: Pentru mine nu este nicio diferență, pur și simplu lucrez, nu am cum să explic. Prin 2009, eu și prietenul meu, Titi, eram frământați de dorința de a face ceva împreună, să fim și noi băgați în seamă, să ne cunoască poporul, să fim cooli. Mânați de această frustrare, ne-am apucat să transpunem personaje vectoriale în personaje din ipsos, și așa a pornit aventura noastră în lumea toy designului. Există un interes foarte mic, și e de înțeles, la noi lucrurile merg și ajung mai greu.

Kitră plays with clay

F: Spune-ne mai multe despre Kabinet, galeria de artă cu shop integrat, unde te putem găsi adesea. Când și pentru cine deschizi Kabinet-ul? Decembrie ne-a adus împreună, Kabinet și feeder pregătind o expoziție colectivă, Holy Fair, pentru zilele de 22 și 23, când spațiul a devenit gazda lucrărilor lui Aitch, Irlo, Pisică Pătrată, Mihai Barabancea, Sinboy, Saddo și Tokyotoys, alături de personajele tale.

K: Kabinet este un shop și o galerie alternativă, care a apărut în urma nevoii și dorinței mele de a avea un loc în care să fac diverse evenimente cu oamenii pe care-i apreciez, un spațiu care să-mi fie la îndemână, adică la mine acasă.

Kabinet-ul este deschis pentru oricine, pe baza de programare (când este cazul).

Kitră – wood brooches

F: La ce proiecte lucrezi acum și ce planuri ai pentru 2015?

K: Momentan nu lucrez la niciun proiect, încerc să mă relaxez.

F: Feeder.ro împlinește 10 ani de activitate. Care este prima ta amintire legată de această comunitate online?

K: Prima amintire cred că a fost când eram în căminul de la Arte, prin 2008, mă uitam pe Feeder să văd ce evenimente se întamplă în acea seară.

F: Ne vedem la Kabinet! Mulțumim, Kitră!

feeder.ro

Urban temple

KITRĂ vandalism

KITRĂ loves sketchbooks

insider-signature

32 thoughts on “feeder insider w/ Kitră [ro]”

  1. Pingback: Reîncepe seria: Pictăm Pereți la Lente • Feeder.ro

  2. Pingback: Pictăm pereți la Lente

  3. Pingback: Reîncepe seria: Pictăm Pereți la Lente | | Feeder.ro

  4. Pingback: BTLT: Pictăm pereți w/ Praf de Cretă @ Lente | | Feeder.ro

  5. Pingback: feeder insider w/ Saddo & Pren [en] | | Feeder.ro

  6. Pingback: Pisica Pătrată înveselește și colorează Bucureștiul | | Feeder.ro

  7. Pingback: VOTE! Open Call: Pictăm pereți @ Lente | | Feeder.ro

  8. Pingback: BTLT: Pictăm pereți w/ Saddo & Pren @ Lente | | Feeder.ro

  9. Pingback: Pictăm Pereți la Lente | | Feeder.ro

  10. Pingback: Interviu cu Saddo și Pren despre murale, culori și ilustrații | | Feeder.ro

  11. Pingback: BTLT: Pictăm pereți #2 cu Ada Mușat și Cutărică @ Lente | | Feeder.ro

  12. Pingback: BTLT: Pictăm pereți w/ Kitră @ Lente | | Feeder.ro

  13. Pingback: This week on feeder | | Feeder.ro

  14. Pingback: The adventures of the feeder insider bear in 2016 | | Feeder.ro

  15. Pingback: Personajele lui KITRĂ îți deschid noi perspective | | Feeder.ro

  16. Pingback: Pictoplasma x Kitra | | Feeder.ro

  17. Pingback: feeder insider in 2016 | | Feeder.ro

  18. Pingback: Pregătiri de Crăciun: 8 târguri creative din București | | Feeder.ro

  19. Pingback: BTLT: August și Septembrie la Teatrul de vară Capitol | | Feeder.ro

  20. Pingback: BTLT: Ada Kaleh, Oana & VJ VLC @ Teatrul de vară Capitol | | Feeder.ro

  21. Pingback: BTLT: Weekend @ Teatrul de vară Capitol part II – #FLUID, Aural Eye & Pisică Pătrată | | Feeder.ro

  22. Pingback: BTLT: Weekend @ Teatrul de vară Capitol Part I – Audio performance EartoBucharest | | Feeder.ro

  23. Pingback: feeder insider w/ Matei Branea | | Feeder.ro

  24. Pingback: 150 DE DESIGNERI LA RDW ÎN PIAȚA AMZEI | | Feeder.ro

  25. Pingback: 58 Feeder Insider Interviews | Feeder.ro

  26. Pingback: BTLT: UBIKUBI + KITRA @ NOD marketspace | Feeder.ro

  27. Pingback: Ubikubi + Kitra @ NOD Makerspace | Feeder

  28. Pingback: foto: Kitra’s Visual Universe | Feeder

  29. Pingback: Kitra’s Visual Universe @ M60 | Feeder

  30. Pingback: AMURAL @ Str. După Ziduri, Brașov | Feeder

  31. Pingback: feeder insider w/ Tokyotoys [en] | Feeder

  32. Pingback: feeder insider w/ Tokyotoys | Feeder

Leave a reply (we review all comments)