feeder insider w/ Soundopamine

feeder insider w/ Soundopamine

feeder insider w/ Soundopamine

feeder insider w/ Soundopamine

Cristian Munteanu, Roman Botnari și NTSH a.k.a. Soundopamine combină deep house, techno, disco și jazz într-un experiment interdisciplinar ce scoate la lumină și amplifică paradisul ascuns în momentele trecătoare ale zilei. Conduși de „dans, sunet, culoare”, Soundopamine au avut un an plin – lansări, colaborări și multe concerte – pe care ni-l povestesc în ediția de săptămâna aceasta a feeder insider.

keywords: armonie, jazz, senzorial, dopamină

Optimismul este… parte din fiecare zi.
Dacă aș fi un animal, aș fi… un flamingo.
După fiecare concert… ne dor obrajii plini de zâmbet și nu ne putem abține să nu ne întoarcem în public la dans.
Cel mai drag obiect din camera mea… tablourile primite de la diferiții noștri prieteni artiști.
Mi-ar plăcea să știu să cânt la… theremin.
Când vreau să mă relaxez… un croissant cu Nutella alături de o cafea, vorbind despre toate și nimic pe Poolside – Seasons Change Mixtape.
Întotdeauna am în frigider… prăjiturele de la Ntsh.
Aș vrea să petrec mai mult timp… în natură.
În 2016… vă puteți aștepta la mai multe ep-uri atât din setul nostru “EverydayParadise”, cât și din mnm.lv, o abordare minimalistă a live act-ului nostru.
3 piese pe care le-am tot ascultat în ultima vreme…
Suciu – Gloria From Astoria
Matthew Herbert – suddenly
NTEIBINT – The Owner feat. Stella (Baby Prince Extended Mix)

Introducing Soundopamine

Violeta Năzare: Hello, Soundopamine! E întotdeauna o plăcere să stăm de vorbă cu artiști atât de energici și de inventivi ca voi. Să începem cu începutul: cum v-ați cunoscut și cum ați ajuns să formați o trupă?

Soundopamine (Chris): Totul a început în 2012, în București, când la recomandarea unui prieten comun, m-am dus să mă întâlnesc cu R/B pentru a schimba câteva idei. La scurt timp după această întâlnire aveam deja un plan de bătaie pe termen lung, colaborarea noastră dezvoltându-se rapid și natural. Am completat cu ușurință puzzle-ul unui așa-zis band electronic. Cu Ntsh am împărțit sălile de curs ale Conservatorului din București, iar cu atâția prieteni artiști pe care îi aveam cu toții, încet-încet tot mai mulți colaboratori s-au alăturat proiectului ce avea să se numească Soundopamine.

 

V.N.: Aveți un sound singular pe scena românească, îmbinând ritmuri electronice cu acorduri jazzy și vocale halucinante ce degajă libertate și naturalețe. Unde găsiți inspirația pentru a crea același mood luminos în moduri atât de diverse? Cum ați descrie procesul vostru de scriere a unei piese?

S.: Experiențele cotidiene ne dau impulsul de a crea și proiecta un alt layer al realității pe care noi îl descriem ca și everyday paradise. În acest spațiu fericirea este o stare de spirit, fiecare senzație este amplificată și ești liber să urmezi sau să încalci regulile, muzica fiind acel hit de dopamină de care ai nevoie pentru a pătrunde în acest spațiu.  Fiecare weekend ce ne prinde pe scena sau în fața altui artist dansând către răsărit, este mai apoi transpus în beat-uri și versuri de către R/B, cântate de către Ntsh și susținute în armonie de către mine la clape.

Roman Botnari a.k.a. R/B

NTSH

Cristian Munteanu

 

V.N.: V-ar tenta să remixați piese vechi, melodii consacrate sau mai puțin cunoscute ale cântăreților clasici de jazz?

S.: Toți 3 suntem atrași de jazz. Poate pentru că e un etalon al libertății muzicale sau poate fiindcă nu rezistam relațiilor armonice ce stârnesc un buchet de sentimente complexe. Asa cum probabil știți, primul nostru release ca și Soundopamine a fost un remix pentru Aura Urziceanu – Dor de Viață, iar piesa ce dă numele albumului – “Everyday Paradise” – a început ca și tribut pentru Miles Davis. Cu siguranță acestea nu vor fi ultimele.

 

V.N.: Ce gear considerați că se mulează cel mai bine pe specificul vostru muzical? Aveți vreun software preferat cu care lucrați sau instrumente cu care vreți să experimentați?

S.: Momentan lucrăm cu instumente destul de basic. Ableton Live, Apple Logic Pro X, midi Keys, Machine Micro, Novation Launchpad, TC Helion Vocal Processor&Looper s.a.

We would like on stage: Ableton Push, Roland Jupiter-8, un pian cu coada, Nord Stage 2, Eventide Time Factor , more loopers.

Everyday Paradise

 

V.N.: V-ați exprimat clar intențiile în legătură cu albumul de debut: „Vrem ca publicul să se folosească de Soundopamine ca de o tehnologie cognitivă prin care să poată opri pentru un moment timpul și să pășească către ceea ce noi numim Everyday Paradise”. Cum credeți că influențează tehnologia abilitatea noastră de a ne bucura de prezent?

S.: E clar că nu te mai poți bucura de un lucru dacă faci exces de el. Tehnologia ne influențează în funcție de cât de permisivi suntem. Deseori prezentul ne copleșește cu posibilități și uneori trebuie să facem un pas în spate să privim imaginea de ansamblu, pentru a înțelege într-adevăr cu ce ne confruntăm.

Tehnologia cognitivă la care ne referim este exact acest pas în spate; când mintea și “sufletul” se pot deconecta de la prezentul ce ne inundă cu informație (sau orice altceva), pentru a reporni mai deschiși spre lucrurile pozitive pe care le oferă cotidianul, acționând ca un filtru pentru ceea ce e cu adevărat important.

 

V.N.: Concertele voastre se desfășoară în jurul ideii de sinestezie – asocierea între senzații de natură diferită care dau impresia că sunt unul simbolul celuilalt. Cum ați ajuns la acest concept? Ați avut vreo experiență sinestezică?

S.: Fiecare dintre noi trăiește la un moment dat această experiență fie că ne dăm seama sau nu. Cu cât te concentrezi mai mult asupra unui lucru, mintea îți proiectează senzația, imaginea și sunetul totodată… Te trezești cu acel fior pe șira spinării și pentru un moment ești parte din întreg.

Sinestezie este proiecția unei realități augmentate prin ochii fini ai artei ce transformă mediul înconjurător și te poartă pe un nou tărâm gata de explorat.

Pornind de la ideea asta, în Iulie 2015 am organizat prima ediție Sinestezie, cu gândul da a crea o fuziune între arte și totodată o comunitate a cărui ritual se bazează pe dans/sunet/culoare. Așa se face ca la a 3-a ediție ce  a avut loc în luna Octombrie, am reușit să punem la un loc o întreagă echipă artistică: Vernisaj/Pictura (Silviu Andrișoi, Mihai Ene, Cristian Scutaru); Visual mapping (Aural Eye), Decor (Chabres d’Or) și invitațiile sub formă de Origami (Diana Pintilie). Le mulțumim tuturor foarte foarte mult, și lansăm totodată un call for artists. Pentru cei ce vor să ni se alăture în  cadrul evenimentelor noastre, primim viziunile artistice pe office.sinestezie[at]gmail.com.

Call for artists - Soundopamine

The real Architects of Paradise

V.N.: Noiembrie ne va aduce un nou EP Soundopamine, „Jupiter Wild”. Ce ne puteți spune despre „Maybe” și „Hold On”, cele două piese pe care le conține? Mai aveți alte proiecte în lucru? Unde vă mai auzim toamna asta?

S.: După incidentele nefericite ce au avut loc în București,  cred că fiecare dintre noi a avut nevoie de un moment de reculegere și reevaluare a responsabilităților; am decis să ne concentrăm pe creație, pe un nou EP diferit față de ce am lansat până acum și pe un live set prin care să-l prezentăm publicului. Din Decembrie în schimb, vom susține mai multe concerte de promovare a EP-ului „Jupiter Wild” – cu această ocazie sperăm să vizităm mai multe orașe din țară pentru a împărtăși al nostru #everydayparadise.

Prin Jupiter Wild, evocăm spiritul muzei astrale. Ea te va ghida către un refugiu al tău interior sau mai departe între incertitudine, agonie și extaz. Închide ochii și Jupiter poate fi o noua dimensiune a timpului sau o altă dimensiune a ta.

„Maybe” este reinterpretarea piesei de pe albumul „EverydayParadise”. Este genul de piesă care te va suspenda între realitate și vis prin liniile sale vocale ce vin în completarea unui mecanism armonic de profunzime. Te vei trezi captiv cu zâmbetul pe buze, pe acest tărâm paradisiac, ce te va îndemna să participi prin dans la dialogul beat-ului și al bass-ului.

Cât despre „Hold On”, este vorba despre un „moment” foarte special pentru noi. Pe care încerci să îl rezumi foarte simplu dintr-un amalgam de sentimente și trăiri intense. S-a investit foarte mult timp și suflet în această piesă și suntem încântați de colaborarea cu Nopame, ce aduce un plus de vitalitate prin suflul saxofonului și al beat-urilor organice. Este răspunsul lui Jupiter, o poveste cu mai multe substraturi ce în curând va avea și un videoclip. But shhhhh! Don’t tell anyone! 🙂

Jupiter Wild

 

V.N.: „Jupiter Wild” nu a fost singura supriză plăcută a lunii; tot în Octombrie, v-ați alăturat Cyclic Agency. Ce a însemnat pentru voi acest moment? În ce direcție vreți să vă dezvoltați împreună?

S.: Cyclic Agency este una dintre puținele agenții pro din România, ce înțelege și, credem noi, ajută la dezvoltarea unei scene de muzică electronică auto-sustenabile. Pentru noi, semnarea cu Cyclic înseamnă mai mult timp dedicat creației propriu-zise și mai puțin „marketing’’ cu patronii de cluburi sau promoteri. Soundopamine este un proiect ce se dezvoltă în mai multe direcții și suntem fericiți să colaborăm într-una dintre acestea cu Cyclic. Pe plan internațional, booking-ul și managementul nostru a fost preluat de ArchitectsOfParadise [UK], prin ei realizându-se și lansarea EP-ului „JupiterWild’’.

Amintiri

 

V.N.: Feeder activează în domeniul culturii urbane de aproape 12 ani – voi când ați avut primul contact cu site-ul? Aveți vreo rubrică preferată dintre cele din ziua de azi?

S.: Cel mai probabil când am descoperit și seria de Podcast-uri; de aceea rubricile preferate ar fi Feeder Sound și GOLDEN TICKET, dar după acest interviu Feeder Insider e în top 🙂

V.N.: Mulțumim pentru conversație! Înainte să ne luăm la revedere, mai avem o curiozitate: dintre toate experiențele pe care le-ați trăit împreună ca Soundopamine, care v-a lăsat cea mai plăcută amintire?

S.: Creem noi și noi amintiri plăcute… dar de obicei e momentul creației spontane; când unul dintre noi are o idee și ceilalți 2 reușesc să o completeze… se creează o armonie nu doar la nivelul piesei, ci și între noi ca suflete/energii, și atunci cred că suntem cu adevărat fericiți.

Soundopamine
Foto: Soundopamine

Words: Violeta Năzare
Photos: VJ VLC

part of the feeder insider series

Leave a reply (we review all comments)